Aminozuren effectief bij sarcopenie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Krachttraining en suppletie met essentiële aminozuren heeft mogelijk een gunstig effect op de spiermassa van ouderen met sarcopenie. Sarcopenie - het verlies van spierweefsel en spierkracht - komt bij maar liefst één op de drie ouderen voor en beperkt zich niet alleen tot ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis.

In de review van de International Sarcopenia Initiative - een samenwerkingsverband tussen Europese en internationale werkgroepen op het gebied van sarcopenie - werden de resultaten van studies geëvalueerd uit de periode van januari 2000 tot oktober 2013. De onderzoekspopulatie betrof personen van vijftig jaar en ouder.

De prevalentie van sarcopenie varieert, afhankelijk van de leeftijd en het woongebied. Voor thuiswonende ouderen bedroeg de prevalentie 1% tot 29%. Bij ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis bedroeg dit percentage 14% tot 33%. Fysieke training, vooral krachttraining, leidt tot een toename van de spierkracht en blijkt een effectieve interventie. Daarnaast vonden de wetenschappers bewijs voor het effect van suppletie met essentiële aminozuren waaronder het aminozuur leucine in een dosis van ongeveer 2,5 gram per dag. Ook van zijn metaboliet beta-hydroxy-beta-methylbutyraat (HMB) werd een positief effect gevonden op de opbouw van de spiermassa en op functionele parameters. Eiwitsuppletie liet geen consistent, positieve effecten zien op de spiermassa en -functie.

Volgens de onderzoekers is het van belang dat er meer studies gedaan worden naar de invloed van  voeding en beweging bij sarcopenie, teneinde te komen tot een gedegen behandelrichtlijn voor de aandoening. Ook moeten artsen actiever screenen op sarcopenie, niet alleen in instellingen maar ook bij thuiswonende ouderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen