Spiermassa op peil bij ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van een eiwitrijk drankje verrijkt met vitamine D en het aminozuur leucine kan verlies van spiermassa voorkomen bij ouderen die een energiebeperkt dieet volgen.

Aan de studie namen tachtig ouderen met overgewicht deel (gemiddelde leeftijd 63 jaar en gemiddelde BMI 33 kg/m2). Tijdens het dertien weken durende afvalprogramma volgden alle deelnemers een energiebeperkt dieet (600 kcal per dag minder). Ook kregen ze driemaal per week krachttraining. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en controlegroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de proefpersonen dagelijks een drankje met 20,7 gram weiproteïnen; 2,8 gram leucine; 800 IE vitamine D en nog andere vitamines en mineralen. In de controlegroep kregen de personen een placebodrank.

In zowel de suppletie- als controlegroep nam het lichaamsgewicht significant af (gemiddeld -3,4 kg versus -2,8 kg). Ook nam de vetmassa significant af (gemiddeld -3,2 kg versus -2,5 kg). Het verschil tussen beide groepen was niet significant. In de suppletiegroep nam de spiermassa echter toe met gemiddeld 0,4 kg terwijl deze in de controlegroep afnam met gemiddeld 0,5 kg. Dit verschil was significant.

Tijdens het volgen van een energiebeperkt dieet kan inname van extra eiwitten, leucine en vitamine D een afname van spiermassa en daarmee sarcopenie tegengaqan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen