Met omega 3-vetzuren minder hartritmestoornissen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van omega 3-vetzuren vermindert mogelijk het risico van ventriculaire hartritmestoornissen. Dat blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie waaraan 260 hartinfarctpatiënten deelnamen. Patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt lopen een verhoogd risico van ventriculaire hartrimestoornissen.
Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon. Daarnaast werd, aan de hand van een 24-uurs electrocardiogram (ECG),informatie verkregen over de mate waarin ventriculaire ectopie optrad. Normaal gesproken wordt het hartritme centraal aangestuurd vanuit de sinusknoop. De prikkels die in de sinusknoop ontstaan, worden over het hart verspreid via speciaal geleidingsweefsel. Dit zorgt voor een regelmatig hartritme. Ventriculaire ectopie duidt er echter op dat prikkeling vanuit een plek in de hartkamers zelf komt, buiten de gebruikelijke plaats, de sinusknoop. Dit leidt tot onregelmatige vroegtijdige hartslagen ofwel ventriculaire extrasystolen. In aansluiting op een hartinfarct houdt het frequent optreden van ventriculaire extrasystolen verband met een verhoogd overlijdensrisico.
Uit de met het onderzoek verkregen gegevens bleek dat een hogere inname van alle typen omega 3-vetzuren verband hield met minder ventriculaire ectopische prikkelvorming. Het ging om de vetzuren uit vis, zoals eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en docosapentaeenzuur (DPA) en om het alfalinoleenzuur (ALA) dat vooral in walnoten en lijnzaad voorkomt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen