Met thee minder ovariumkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen die thee drinken hebben significant minder kans op eierstokkanker. Dit bleek uit een groot onderzoek in Zweden.
Uit verschillende laboratoriumonderzoeken was al gebleken dat zowel zwarte als groene thee een beschermend effect heeft tegen verschillende soorten kanker. In de praktijk blijkt dit nu ook.
Gegevens voor het onderzoek werden gehaald uit het Swedish Mammography Cohort. De 61.057 vrouwen waren bij aanvang van het onderzoek 40 tot 76 jaar. Dit onderzoek begon tussen 1987 en 1990 en liep tot december 2004. Aan het begin en tussentijds werden voedingsvragenlijsten ingevuld.
Tijdens het onderzoek werden 301 gevallen van ovariumkanker geconstateerd. In vergelijking met degenen die nooit thee dronken hadden degenen die minder dan een kopje per dag dronken 18% minder kans op ovariumkanker. Bij één kop per dag was het risico 24% minder en met twee of meer kopjes per dag was het risico zelfs 46% minder. Ieder extra kopje per dag deed het risico met 18% dalen.
De onderzoekers merkten op dat de theedrinkers slanker waren en meer fruit en groente aten. Het kan zijn dat hun lifestyle in het geheel gezonder was waardoor het risico lager was. Volgens de onderzoekers kan dit toch niet de enige verklaring zijn, aangezien er voor de thee een duidelijke dosisresponsrelatie werd gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen