Methylbromide verhoogt kans op prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Roken en een te hoge inname van vet verhogen de kans op prostaatkanker. Blootstelling aan pesticiden in de land en tuinbouw heeft eveneens een risicoverhogend effect. Speciaal het pesticide methylbromide, vaak toegepast voor grondontsmetting, blijkt in dit opzicht risicovol.
Als onderdeel van de vanaf 1994 lopende Agricultural Health Study in de Verenigde Staten werd het beroepsmatig gebruik van pesticiden en de eventuele ontwikkeling van prostaatkanker bij 55.332 aanvankelijke gezonde deelnemers gevolgd. Na vier jaar hadden 566 mannen prostaatkanker ontwikkeld. Van de 45 in de studie betrokken pesticiden bleek er slechts één stof een statistisch significante blootstellingsrespons te vertonen. Het betrof methylbromide, een nu meer en meer door andere middelen verdrongen middel voor grondontsmetting.
Mannen die tijdens hun werk waren blootgesteld geweest aan methylbromide, hadden een twee tot viervoudig verhoogd risico op prostaatkanker dan zij die hieraan niet waren blootgesteld. Ten opzichte van de algemene bevolking hadden de deelnemers aan de studie een 14% hoger risico op prostaatkanker. Een additief, maar op zich niet significant effect per overig pesticide kan verondersteld worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen