Microalgen: omega 3-bron van de toekomst?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Microalgen zijn een goed alternatief voor de huidige bronnen van omega 3-vetzuren. Dit blijkt uit onderzoek naar deze eencellige micro-organismen door de Katholieke Universiteit Leuven.

Er werden twee projecten uitgevoerd. In het eerste project werd een vergelijking gemaakt tussen de olie van microalgen met andere omega 3-vetzuurbronnen waaronder visolie en krillolie. In het andere project werd getest of de concentratie van omega 3-vetzuren in de eidooier verhoogd kon worden wanneer microalgen werden toegevoegd aan het voer van leghennen.

Het bleek dat de concentraties van de omega 3-visvetzuren EPA en DHA vergelijkbaar zijn met de concentraties die gevonden worden in vis- en krillolie. Daarnaast vonden de onderzoekers dat microalgen rijk zijn aan antioxidanten. Deze antioxidanten hebben niet alleen een gezondheidsbevorderende werking, maar beschermen tevens de olie tegen oxidatie. In het tweede project werd aangetoond dat verrijking met microalgen de omega 3-concentratie van eieren kan verhogen. Bovendien namen de concentraties van carotenoïden toe in de eidooiers en werden de eieren positief beoordeeld op smaak en geur.

Gezien de achteruitgang van het visbestand en de groeiende behoefte aan omega 3-vetzuren kunnen microalgen een goed alternatief zijn voor de huidige bronnen van deze vetzuren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.