Microbiota ‘starterkit’

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Essentiële bacteriën worden via verschillende wegen overgedragen van de moeder op het kind. 

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzochten de overdracht van microben bij 120 Nederlandse moeders en hun pasgeborenen. Van de baby’s verzamelden ze diverse monsters twee uur na de geboorte en vervolgens toen ze één dag, één week, twee weken en één maand oud waren. Het betrof monsters van de huid, neus, speeksel en ontlasting. De wetenschappers verzamelden ook zes verschillende monsters van de moeders, te weten; van de huid, moedermelk, neus, keel, ontlasting en vagina.

Zo’n 59% van de microbiota van de pasgeborenen blijkt afkomstig van de moeders. De overdacht van microben van moeder naar zuigeling was echter niet altijd hetzelfde. Baby’s die via een keizersnede ter wereld kwamen ontvingen minder microben via de vagina en ontlasting van de moeder. Deze pasgeborenen kregen - vermoedelijk ter compensatie - meer microben via de moedermelk. Het is echter nog niet bekend of dit voldoende is om essentieel gemiste microben te compenseren. Dit suggereert wel dat borstvoeding belangrijker is voor baby’s die via een keizersnede geboren worden dan kinderen die via een vaginale bevalling ter wereld komen. 

De wetenschappers willen in toekomstige studies onderzoeken of de microbiota-overdracht van de moeders niet alleen van invloed is op het infectierisico in het eerste levensjaar, maar ook de gezondheid van het kind op langere termijn beïnvloedt.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.