Minder astma met afvallen en supplementen

Volwassenen met astma én overgewicht doen er verstandig aan enkele kilo’s kwijt te raken. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek.

In verschillende medische databanken werd gezocht naar relevante studies over het effect van voeding op astma. In een periode van meer dan zestig jaar (vanaf 1948) werden 12.215 onderzoeken gevonden over dit onderwerp. Uiteindelijk werden 21 studies door de onderzoekers geschikt bevonden voor verdere analyse.

Een gewichtsverlies van 7,5% door minder inname van calorieën leidde bij de proefpersonen met overgewicht tot een betere astmaregulatie, betere longcapaciteit en een verbetering van de kwaliteit van leven. Dit betekent dat wanneer een persoon van negentig kilo zo’n zeven kilo afvalt, dit tot minder astmaklachten leidt. Een voldoende inname van groenten en fruit rijk aan antioxidanten leidde eveneens tot een betere regulatie van astma. Ook suppletie met antioxidanten bleek effectief. Toediening van vitamine C, magnesium, cafeïne, omega 3-vetzuren en propolis ging gepaard met een verbetering van de longfunctie.

Volwassenen met overgewicht kunnen hun astma beter onder controle houden door af te vallen. Ook gezonde voeding en voedingssupplementen kunnen bijdragen aan een betere longfunctie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login