Minder beroertes door carotenoïden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek laat zien dat personen die veel carotenoïden in het bloed hebben, minder vaak een beroerte als gevolg van vaatvernauwing krijgen.
Het onderzoek betrof 22.000 mannelijke artsen uit de Physician's Health Study. Deze manneen werden van 1982 tot 1995 gevolgd. Bij aanvang van de studie waren ze allen vrij van hart- en vaatziekten en werd het gehalte aan antioxidanten in het bloed vastgesteld.
Gedurende het onderzoek kregen bijna driehonderd mannen een ischemische beroerte. De bloedmonsters van deze mannen werden vergeleken met bloedmonsters van deelnemers van dezelfde leeftijd en met dezelfde rookgewoonten die geen beroerte hadden gekregen.
De 20% van de mannen met het laagste gehalte aan alfacaroteen, bètacaroteen en lycopeen, hadden een 40% groter risico van beroerten dan de andere mannen. Verder was er een niet-significante tendens te zien dat bètacryptoxanthine in het bloed de kans op een ischemische beroerte verminderde. Luteïne, vitamine A en tocoferolen hadden geen invloed op het risico van ischemische beroerten.
Carotenoïden worden vooral gevonden in groenten en in fruit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.