Minder hersenvolume met ongezonde voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij zestigplussers die er een ongezond voedingspatroon op nahouden neemt het volume van de hippocampus sneller af. De hippocampus speelt een rol bij het leervermogen, het geheugen en de gemoedstoestand.

Er werden gegevens gebruikt van de Personality and Total Health Through Life Study, een Australisch onderzoek. Van 255 personen in de leeftijd van 60 tot 64 jaar was informatie beschikbaar over hun voedingspatroon. Tevens waren bij deze proefpersonen twee MRI-scans gemaakt met een tussenperiode van vier jaar.

Met het ouder worden nam het volume van de hippocampus significant af. Deze leeftijdsgerelateerde atrofie is een normaal verschijnsel. Echter, een hoge consumptie van typisch Westerse voeding (snacks, bewerkte vleesproducten en zoete dranken) was geassocieerd met een 53 mm3 kleiner volume van de linker hippocampus. Daarentegen bleek dat zestigplussers die veel vis, groenten en fruit consumeerden gemiddeld een 46 mm3 groter volume van de linker hippocampus hadden. Het verband tussen voeding en het volume van de hippocampus werd niet beïnvloed door de leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, depressieve klachten, medicatie, fysieke activiteit, rookgedrag, hoge bloeddruk en diabetes. Er werd geen verband gevonden tussen het voedingspatroon en het volume van de hippocampus in de rechter hersenhelft.

Al eerder werden vergelijkbare resultaten gevonden in dierstudies, maar nu werd voor het eerst in een humane studie bevestigd dat voeding van invloed is op het volume van een belangrijk hersengebied. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen