Minder huidkanker met vitamine D?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D is in verband gebracht met minder gevallen van huidkanker, vooral melanoom

Aan de cross-sectionele studie namen bijna vijfhonderd proefpersonen deel. Ze waren in een leeftijd van 21 tot 79 jaar waarvan 96 personen met een verminderde weerstand (immuun-gecomprimeerd). De proefpersonen hadden een verhoogde kans op huidkanker en werden op basis van vitamine D-suppletie in drie groepen grofweg verdeeld: niet-gebruikers, onregelmatige gebruikers en regelmatige gebruikers. Bij 260 deelnemers werd bovendien de vitamine D-spiegel gemeten. 

Bij deelnemers met een normaal werkend immuunsysteem was het gebruik van vitamine D-supplementen niet geassocieerd met het risico op actinische keratose (voorstadium huidkanker), basaalcel- of een plaveiselcelcarcinoom. Wel bleek dat personen die vitamine D suppleerden in het verleden met 13% significant minder huidkanker hadden (alle vormen). De kans op een melanoom in de voorgeschiedenis was met 14% significant kleiner bij regelmatige gebruikers van vitamine D ten opzichte van niet-gebruikers. Voor de immuun-gecomprimeerde deelnemers werden vergelijkbare resultaten gevonden. Er werd geen duidelijk verband gezien tussen de vitamine D-spiegel en het risico op huidkanker.  

Regelmatige suppletie met vitamine D is gerelateerd aan minder huidkankergevallen, in het bijzonder minder personen met een melanoom. De studie kon echter geen oorzakelijk verband aantonen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen