Minder kans op beroerte dankzij foliumzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Sinds vanaf 1998 granen en brood in Canada en de Verenigde Staten verrijkt worden met foliumzuur is het aantal doden door beroertes in die landen significant gedaald.
In een studie, gepubliceerd in The Lancet, waarin de gegevens van acht onderzoeken werden geanalyseerd, bleek het gebruik van foliumzuur het risico van een beroerte met 18% te doen dalen. Als de foliumzuursuppletie langer duurde dan 36 maanden, de concentratie homocysteïne met 20% daalde of als niet eerder sprake was van een beroerte, nam het risico zelfs af met respectievelijk 29%, 23% en 25%.
Een hoge concentratie homocysteïne in het bloed wordt algemeen in verband gebracht met een verhoogd risico van een beroerte, cardiovasculaire ziekte en diepe adertrombose. Foliumzuur verlaagt de concentratie homocysteïne.
De onderzoekers concluderen naar aanleiding van de resultaten uit de meta-analyse dat suppletie met foliumzuur preventief kan worden ingezet om het risico van een beroerte te verlagen. Nader onderzoek is nodig om het effect van foliumzuur op het risico van overige cardiovasculaire aandoeningen vast te stellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen