Minder kans op glaucoom met foliumzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge inname van foliumzuur beschermt tegen het risico van een bepaalde vorm van glaucoom, het zogenaamde pseudo-exfoliatie glaucoom. Bij deze vorm van glaucoom raakt het afvoersysteem van het kamerwater verstopt door wit schilferig materiaal dat afkomstig is van de ooglens.

Er werden gegevens gebruikt van twee langlopende cohortstudies. De eerste studie betrof de Nurses’ Health Study, de tweede studie betrof de Health Professionals Follow-up Study. Er werden 78.980 vrouwelijke verpleegkundigen geselecteerd en 41.221 mannelijke medici die aan het begin van de studie een minimale leeftijd hadden van veertig jaar hadden en waarbij geen glaucoom was vastgesteld. Met behulp van voedingsvragenlijsten werd de inname van foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 bepaald. De deelnemers kregen regelmatig een oogonderzoek.

Tijdens de twintig jaar durende volgperiode werd bij 329 vrouwen en 70 mannen de diagnose pseudo-exfoliatie glaucoom gesteld. Personen met een foliumzuurinname van 654 mcg per dag of meer (uit voeding en supplementen) hadden met 25% significant minder kans op deze vorm van glaucoom in vergelijking met personen met een lagere foliumzuurinname. Wanneer alleen gekeken werd naar de foliumzuurinname uit supplementen was dit verband significant. Dit was niet het geval voor foliumzuur die via de voeding werd ingenomen. De inname van vitamine B6 en B12 was overigens niet gerelateerd aan het risico van glaucoom.

Een hoge inname van foliumzuur beschermt tegen het risico van pseudo-exfoliatie glaucoom. Mogelijk wordt dit bewerkstelligt door een verlaging van de homocysteïnespiegel. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen