Minder kans op griep met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Dagelijkse suppletie met een hoge dosis vitamine D vermindert de kans op griep bij zorgverleners. 

In de studie kregen 255 zorgverleners gedurende negen maanden dagelijks 5000 IE vitamine D. Er werd een vergelijking gemaakt met een controlegroep van bijna 3000 zorgverleners die geen vitamine D-suppletie kreeg. De zorgverleners hielden bij of ze griepsymptomen of symptomen van een covid-19 infectie kregen.

In de analyse werden enkel de resultaten meegenomen van de deelnemers die gedurende minimaal twee maanden het supplement gebruikt hadden. In de suppletiegroep waren significant minder zorgverleners met griepachtige symptomen ten opzichte van de controlegroep. Ook waren in de suppletiegroep minder personen die covid-19 kregen dan in de controlegroep. Voor dit laatste was het verschil tussen beide groepen niet significant. 

Suppletie met een hoge dosis vitamine D lijkt te beschermen tegen virale infecties. Er is reeds bewijs dat vitamine D-suppletie bescherming biedt tegen luchtweginfecties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen