Minder maagkanker met retinoïden en carotenoïden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Retinoïden en carotenoïden verlagen mogelijk het risico van maagkanker. Dit concluderen onderzoekers na een studie onder 82.000 Zweedse volwassenen.
In de 7,2 jaar dat de deelnemers zijn gevolgd, zijn er 139 gevallen van maagkanker geïdentificeerd. Wanneer gekeken werd naar de totale retinoïdeninname, inclusief vitamine A uit supplementen, bleek het risico van maagkanker significant verlaagd. Ook alfa- en bètacaroteen uit de voeding bleken dit risico te verlagen.
Deelnemers die qua inname van retinoïden in het hoogste kwartiel zaten, hadden 47% respectievelijk 44% minder kans op maagkanker, vergeleken met deelnemers die in het laagste kwartiel zaten. Daarnaast hadden deelnemers die qua inname van alfa- en bètacaroteen in het hoogste kwartiel zaten, 50% respectievelijk 45% minder kans op maagkanker, vergeleken met deelnemers die in het laagste kwartiel zaten. Er werden geen significante verbanden gevonden tussen maagkanker en bètacryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine of lycopeen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen