Minder moe met suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitaminen en mineralen kan vermoeidheid verminderen bij zowel gezonde personen als personen met chronische aandoeningen. 

Bij chronische ziekten zoals fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), kanker en multiple sclerose speelt vermoeidheid een grote rol. Vermoeidheid kenmerkt zich door een gebrek aan energie, mentale uitputting, een slecht uithoudingsvermogen van de spieren en onvoldoende herstel na een periode van rust. 

In diverse medische databanken werd gezocht naar relevante onderzoeken. Er werden uiteindelijk zestig studies geselecteerd waarin het effect van suppletie op vermoeidheid was onderzocht.

In vijftig onderzoeken werd een significant gunstig effect van micronutriëntsuppletie gezien op vermoeidheid. Specifiek is gekeken naar het effect van coënzym Q10, L-carnitine, zink, methionine, nicotinamide-adenine dinucleotide (NAD), vitamine C, D en B-vitamines.

Micronutriënten zoals vitamines en mineralen spelen een voorname rol bij diverse processen in de lichaamscellen die lichamelijke en geestelijke vermoeidheid kunnen verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen