Minder ontstekingsfactoren door vitamine B6

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge dosering vitamine B6 voorkomt de vorming van ontstekingsbevorderende cytokinen bij personen met reumatoïde artritis.
Voor de studie werden 35 patiënten met reumatoïde artritis verdeeld in een suppletie- en controlegroep. Gedurende 3 maanden kregen de patiënten 5 mg foliumzuur per dag (controlegroep) of 5 mg foliumzuur in combinatie met 100 mg vitamine B6 (suppletiegroep). Op de eerste dag en na 12 weken werd in het bloed de concentratie bepaald van pyridoxal-5-fosfaat, foliumzuur, ontstekingsstoffen (zoals CRP, interleukine-6 en TNF-alfa) en stoffen die betrokken zijn bij het immuunsysteem.
In de suppletiegroep nam de concentratie van interleukine-6 en TNF-alfa na 12 weken significant af. Wat betreft de immuunrespons werden geen veranderingen waargenomen, hoewel in de suppletiegroep het percentage van totale lymfocyten veranderde. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek de concentratie interleukine-6 significant af te nemen bij een stijging van de concentratie pyridoxal-5-fosfaat. Suppletie met een hoge dosering vitamine B6 vermindert de vorming van ontstekingsbevorderende stoffen bij personen met reumatoïde artritis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen