Minder oxidatieve stress door vitamine C-suppletie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een infuus met vitamine C vermindert tijdens inspanning oxidatieve stress. Zo was de oxidatie van het LDL-cholesterol significant verminderd. Er werd geen verbetering in prestatie gevonden, zoals daling van het maximale hartvermogen (Qmax) en de maximale aërobe capaciteit (VO2max). Dit is de conclusie van onderzoek van de University of Colorado.
De studie betrof twaalf gezonde, maar niet-sportende jonge mensen van 22 tot 24 jaar en tien oudere personen van 59 tot 61 jaar. Deze personen kregen gedurende een maand dagelijks 500 mg vitamine C. Van tijd tot tijd kregen ze een infuus met vitamine C of met een zoutoplossing. Steeds werden de testen uitgevoerd, zowel direct voor als tijdens de toediening, alsook na een maand.
De concentratie geoxideerd LDL was significant hoger bij de oudere deelnemers en daalde significant in de deelnemers die de vitamine C als infuus kregen toegediend. De VO2max en de Qmax waren aan het begin van de studie lager bij de oudere deelnemers. Na de toediening waren deze waarden niet veranderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.