Minder prostaatkankergevallen met vitamine E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mannelijke rokers die gedurende langere tijd vitamine E gebruiken, hebben minder kans op prostaatkanker. Dit is de conclusie van Finse onderzoekers aan de universiteit van Helsinki.
Gedurende vijf tot acht jaar kregen 29133 mannelijke rokers tussen de 50 en 69 dagelijks willekeurig 50 mg vitamine E, 20 mg bètacaroteen, beide vitamines of een placebo. De mannen namen deel aan de Finse alfatocoferol-bètacaroteen (ATBC) kankerpreventiestudie.
Het bleek dat bij de mannen die vitamine E hadden gekregen, prostaatkanker 32% minder voorkwam in vergelijking met de mannen die het niet hadden kregen. Tevens overleden er 41% mannen minder als ze vitamine E hadden gekregen.
Bij degenen die bètacaroteen kregen, kwam prostaatkanker juist 23% vaker voor dan bij de mannen die het niet hadden gebruikt. Tevens was het aantal sterfgevallen 15% hoger vergeleken met degenen die niets kregen.
Vitamine E lijkt gunstig om het vóórkomen van prostaatkanker te verminderen, aldus de onderzoekers. Wel is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.