Minder sterftekans met gezonde voeding en beweging

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Wie gezond eet en matig intensief beweegt, heeft minder kans om vroegtijdig te overlijden. Het is echter niet zo dat fysieke inspanning compenseert voor de nadelige effecten van een ongezond eetpatroon. Ook andersom beschermt gezonde voeding niet tegen een inactieve leefstijl.

Er werd gebruikgemaakt van de gegevens van bijna 350.000 deelnemers aan de Britse Biobank Studie. Tijdens de volgperiode van elf jaar overleden in totaal bijna 14.000 deelnemers. Personen die zeer regelmatig bewogen én gezond aten, hadden met 17% significant minder kans om vroegtijdig te overlijden. Van de overleden deelnemers stierven 2650 aan een hart- of vaatziekte en 4522 aan de gevolgen van kanker. De kans op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten en kanker was met respectievelijk 19% en 27% significant kleiner ten opzichte van de groep deelnemers met een ongezonde leefstijl. Personen met enkel een gezond eetpatroon hadden met 14% significant minder kans op sterfte als gevolg van kanker. Onder een gezond voedingspatroon werd verstaan het nuttigen van vijf porties groenten en fruit per dag, twee porties vis per week en weinig tot geen consumptie van (rood) bewerkt vlees. Een ongezond eetpatroon kon echter niet gecompenseerd worden door intensieve beweging. Andersom kon gezonde voeding niet compenseren voor het effect van te weinig beweging. 

Zowel voldoende matig intensieve beweging als gezonde voeding hebben een levensverlengend effect en verkleinen bovendien de kans op een fatale vorm van hart- en vaatziekte en kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen