Equolproductie beïnvloedt effect van soja

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van soja verkleint de kans op hart- en vaataandoeningen met 11% tot 12% bij personen die in staat zijn equol te produceren. Equol is een metaboliet van het isoflavon daidzeïne dat door darmbacteriën geproduceerd wordt. Echter, slechts 30% van de Westerse bevolking is in staat deze metaboliet te produceren.

De wetenschappers selecteerden 14 mannen die equol konden produceren en 14 mannen die niet in staat waren deze metaboliet te produceren. De mannen hadden een licht verhoogd cardiovasculair risico. Ze kregen in willekeurige volgorde een supplement met soja-isoflavonen (80 mg aglycon-equivalenten van daidzeïne en genisteïne) of een placebo. Voor inname, 6 en 24 uur later werd de mate van vaatstijfheid bepaald aan de hand van de Pulse Wave Velocity (PWV) in de halsslagader.

Na inname van het sojasupplement trad na 24 uur een significante verbetering op van de PWV van de halsslagader bij de mannen die equol konden produceren. De verbetering ging gepaard met een significante toename van equol in het bloedplasma. Bij de mannen die niet in staat waren de metaboliet te produceren, werd geen verbetering gezien met de suppletie van isoflavonen.

Suppletie met isoflavonen vermindert vaatstijfheid alleen bij mannen die equol kunnen produceren. Het effect leidt tot een reductie van het cardiovasculaire risico van 11% tot 12%. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen