Minder vruchtbaar met magere zuivelproducten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zuivelproducten met een laag vetgehalte verhogen het risico van onvruchtbaarheid, terwijl volle melkproducten dit risico juist verminderen. Lactose, het belangrijkste koolhydraat in melk en zuivelproducten, blijkt de vruchtbaarheid niet te beïnvloeden.
Dit bleek uit onderzoek in de Verenigde Staten bij 18.555 vrouwen tussen de 24 en 42 jaar. Ze probeerden zwanger te worden tussen 1991 en 1999. Gedurende deze periode bleek dat bij 438 vrouwen een ontregelde ovulatie de onvruchtbaarheid veroorzaakte.
Het eten van twee of meer vetarme zuivelproducten per dag verhoogde het risico van onvruchtbaarheid significant met maar liefst 85% vergeleken met vrouwen die maximaal één van deze vetarme producten aten. Bij vrouwen die minstens één volvetproduct per dag aten, verminderde de onvruchtbaarheid met 27% ten opzichte van vrouwen die maximaal één volvetproduct aten. Mogelijk wordt de ovulatie ontregeld als gevolg van te weinig vetten in het lichaam. In dit onderzoek werd geen verband gevonden tussen onvruchtbaarheid en de opname van lactose, calcium, fosfor en vitamine D uit zuivelproducten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen