Minder zelfmoorden door foliumzuur?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is mogelijk een verband tussen foliumzuursuppletie en een lager risico op zelfmoordpogingen, zo blijkt uit een grootschalige epidemiologische studie.

Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van een Amerikaanse databank met medische claims voor patiënten met een ziektekostenverzekering. Het betrof gegevens van meer dan 866.000 patiënten die in de periode tussen 2012 en 2017 een recept voor foliumzuur kregen. Het gebruik van foliumzuur werd gerelateerd aan suïcidepogingen die resulteerden in een polikliniekbezoek of ziekenhuisopname.

Tijdens maanden met een recept van foliumzuur ondernamen 261 personen een zelfmoordpoging (4,73 per 100.000 maanden). Gedurende maanden waarin geen foliumzuur werd voorgeschreven, werden 895 suïcidepogingen ondernomen (10,61 per 100.000 maanden). Na correctie voor beïnvloedende factoren zoals leeftijd, geslacht en diagnosen gerelateerd aan zelfdoding bleek dat foliumzuursuppletie gepaard ging met een significant lagere kans op zelfmoord met 44%. Iedere maand dat de vitamine (1 mg) gesuppleerd werd, ging gepaard met een significante daling van suïcidepogingen met 5%. Eenzelfde analyse werd gedaan met vitamine B12 (cyanocobalamine), maar hiervoor werd geen relatie gezien met het risico op zelfmoordpogingen. 

De resultaten laten een verband zien tussen foliumzuursuppletie en een lagere kans op zelfdoding. Het onderzoek kon echter geen oorzakelijk verband aantonen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen