Antidepressivum voor kinderen: onterecht op de markt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het antidepressivum fluoxetine (als merknaam bekend als Prozac) blijkt onveilig en ineffectief te zijn voor de behandeling van een depressie bij kinderen. 

Dit is de conclusie na een heranalyse van twee gerandomiseerde, klinische studies waarop de toelating voor het gebruik van fluoxetine voor kinderen in de Verenigde Staten is gebaseerd. De Deense arts-onderzoeker Peter Gøtzsche die medeoprichter is van de Cochrane Collaboration, her-analyseerde de twee studies met respectievelijk 96 en 219 deelnemers. Er werd specifiek gekeken naar de werkzaamheid van fluoxetine ten opzichte van een placebo, zelfmoordpogingen, geweld en symptomen die voorafgaan aan suïcidaliteit. 

Het bleek dat de resultaten ten gunste van fluoxetine niet zuiver waren, doordat er essentiële gegevens achterwege waren gelaten. Het effect van het antidepressivum werd bepaald met behulp van de Children's Depression Rating Scale-Revised (CDRS-R). Het verschil in score op deze vragenlijst/interviews was slechts 4%. Dit verschil ten opzichte van de uitgangswaarden is klinisch niet relevant. Bovendien bleek uit subjectieve ervaringen van de jonge deelnemers dat fluoxetine onvoldoende effect had. Informatie over zelfmoordpogingen ontbraken in de publicaties. Ook hadden kinderen die met fluoxetine behandeld werden vaker symptomen gerelateerd aan suïcidaliteit en vaker geweldsincidenten dan kinderen die een placebo kregen. Tenslotte had het gebruik van het antidepressivum een remmend effect op de groei en leidde het tot een verlenging van het QT-interval bij een elektrocardiogram (ECG). 

Heranalyse van de twee onderzoeken, de basis voor de toelating van fluoxetine in de VS, toont dat het antidepressivum niet effectief en bovendien onveilig is voor kinderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen