Mineralen tegen metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De mineralen calcium en magnesium bieden - in een adequate hoeveelheid - bescherming tegen het metabool syndroom.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van meer dan negenduizend volwassenen die deel hadden genomen aan de National Health and Nutrition Study in de periode van 2001 tot 2010. Van de deelnemers was informatie beschikbaar over hun inname van calcium en magnesium. Tevens waren de concentraties van enkele biomarkers gerelateerd aan het metabool syndroom bekend. Het betrof het cholesterolgehalte, de glucoseconcentratie en het triglyceridengehalte.

Vrouwen die de Amerikaanse aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) van magnesium (310 tot 320 mg) en calcium (1000 tot 1200 mg) binnenkregen, hadden met 41% een significant lager risico van het metabool syndroom. Mannen die de ADH van beide mineralen binnenkregen (magnesium 400 tot 420 mg en calcium 1000 tot 1200 mg) hadden geen risicoreductie. Bij mannen die echter een hoge dosis magnesium (≥386 mg per dag) en calcium (≥1224 mg per dag) binnenkregen was de kans op het metabool syndroom met 26% significant lager.

Bij vrouwen voldoet de Amerikaanse ADH van magnesium en calcium om het risico van het metabool syndroom te verlagen. Voor mannen geldt dat ze in ieder geval een hogere dosis calcium binnen moeten krijgen om de kans te verlagen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen