Mogelijke risicofactoren postnatale depressie ontdekt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er blijkt een verband te bestaan tussen een lage omega 3-vetzuurstatus, het serotoninetransporter (5-HTT) genotype en het risico van een postnatale depressie.

De onderzoekers doorzochten medische databanken met de zoektermen postnatale depressie, voeding, serotoninetransporter-gen en omega 3-vetzuren. Uiteindelijk werden voor de review 75 relevante studies geselecteerd.

In drie studies werd een relatie gevonden tussen het 5-HTT genotype en het risico van een postnatale depressie. Ook is er toenemend bewijs voor een verband tussen de omega 3-vetzuurinname en een postnatale depressie. Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen voor een mogelijke interactie tussen beide risicofactoren.

Tijdens de zwangerschap tot enkele weken na de bevalling daalt de omega 3-vetzuurconcentratie bij de moeder, omdat de vetzuren via de placenta of de moedermelk naar het kind gaan. In vervolgstudies moet bevestigd worden of er inderdaad sprake is van een interactie tussen de omega 3-vetzuurstatus, het 5-HTT genotype en een postnatale depressie. Ook moet het werkingsmechanisme worden opgehelderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen