Ontsteking: schakel tussen depressie en hartziekten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Ontstekingsreacties lijken de ontbrekende schakel te zijn tussen depressies en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit het proefschrift van Hester Duivis van de Universiteit van Tilburg.

Voor haar onderzoek gebruikte Duivis de gegevens van drie verschillende studies. In de studies waren van verschillende doelgroepen bloedmonsters verzameld waarin ontstekingsmarkers waren bepaald. Tevens was er informatie beschikbaar over psychische klachten van de deelnemers.

Het bleek dat zowel bij jongeren, gezonde volwassenen als bij oudere hartpatiënten depressies gerelateerd waren aan ontstekingsreacties. Duivis toonde aan dat depressies de oorzaak waren van de ontstekingsreacties en niet andersom. Vooral personen met terugkerende depressieve klachten hadden verhoogde ontstekingsmarkers in het bloed. Daarnaast bleek de leefstijl van invloed op de relatie.

In eerdere studies is aangetoond dat ontstekingsmarkers betrokken zijn bij het ontstaan van atherosclerose, een risicofactor voor hart- en vaataandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen