Pecannoten verlagen slechte cholesterol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Pecannnoten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. De noot bevat veel antioxidanten zoals vitamine E en kan het slechte LDL-cholesterol verlagen.
De studie werd uitgevoerd bij 16 mannen en vrouwen in de leeftijd van 23 tot 44 jaar. Ze aten achtereenvolgens drie maaltijden met telkens een week ertussen. Aan de eerste maaltijd waren hele pecannoten toegevoegd, aan de tweede maaltijd gemalen noten en de controlemaaltijd bestond uit vergelijkbaar voedsel zonder noten maar met hetzelfde aantal calorieën. Voor en tot 24 uur na de maaltijden werden bloedmonsters afgenomen en geanalyseerd.
De concentratie gammatocoferol - een bepaalde vorm van vitamine E - verdubbelde 8 uur na de maaltijden met hele en gemalen noten. Ook steeg de ORAC-waarde 2 uur na deze maaltijden met respectievelijk 12% en 10%. Consumptie van hele pecannoten leidde met 33% tot een significante daling van het geoxideerde LDL-cholesterolgehalte.
Pecannoten zijn rijk aan antioxidanten die ook nog eens goed in het lichaam worden opgenomen. De antioxidanten verlagen het slechte LDL-cholesterol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen