Molybdeen en osteoporose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Sla verrijkt met molybdeen verbetert het botmetabolisme van volwassenen. 

Molybdeen is een spoorelement dat onderdeel is van verschillende enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Aan het onderzoek namen 42 volwassenen en 42 ouderen deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen gedurende twaalf dagen dagelijks 100 gram sla verrijkt met 8 mg molybdeen (als -natrium), 100 gram sla zonder molybdeen of een supplement met 150 mcg molybdeen (als -natrium). Voor en na de suppletieperiode werden bloedmonsters geanalyseerd waarbij gekeken werd naar de concentraties van biomarkers van het botmetabolisme.

Suppletie met een tablet met molybdeen was niet van invloed op het botmetabolisme. De consumptie van de verrijkte sla leidde bij zowel de volwassen als oudere personen tot significant lagere concentraties van C-terminale telopeptide (CTX) en het bijschildklierhormoon (parathormoon, PTH) en een hogere vitamine D-spiegel. Dit duidt op een verbetering van de botstofwisseling. De consumptie van de verrijkte sla had geen invloed op de concentraties van osteocalcine, calcitonine, calcium, kalium en fosfaat. 

Sla verrijkt met molybdeen verbetert de botgezondheid en kan mogelijk bijdragen aan de preventie van osteoporose. Molybdeen komt van nature voor in peulvruchten, granen en noten. De aanbevolen dagelijkse inname bedraagt 50 mcg voor volwassenen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen