Multi bij borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Multivitaminengebruik kan - als onderdeel van een gezonde leefstijl - vrouwen met borstkanker beschermen.

Aan de studie namen meer dan 2200 vrouwen deel waarbij in de periode van 1997 tot 2000 de diagnose borstkanker was gesteld. Met behulp van vragenlijsten werd de inname van multivitaminen zowel voor als na de diagnose geschat.

Vóór de diagnose gebruikte 54% van de vrouwen een multivitaminenpreparaat. Daarna was dit percentage 72%. In de volgperiode kwamen 396 vrouwen te overlijden, waarvan 212 als gevolg van borstkanker. Tevens werd bij 380 vrouwen een recidief gevonden. Het gebruik van multivitaminen ná de diagnose leidde niet tot een verminderde kans op sterfte of een recidief. Continu gebruik ervan leidde echter tot een lichte daling van het sterfterisico en een kleinere kans op recidieven. Vrouwen die bestraling - al dan niet in combinatie met chemotherapie - hadden ondergaan hadden significant baat bij het gebruik van multivitaminen. Dit gold ook voor vrouwen die veel groenten en fruit aten en fysiek actief waren.

Gebruik van multivitaminen kan in combinatie met een gezonde leefstijl de kans op een recidief of sterfte verkleinen bij vrouwen met borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen