Omega-3 van invloed op borstkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een verhoging van de inname van omega 3-vetzuren kan het risico op borstkanker mogelijk verkleinen. 

Aan het onderzoek namen 850 vrouwen met borstkanker deel. Bij de vrouwen werd informatie verzameld over hun eetpatroon en werden de concentraties van omega 3-vetzuren in de erytrocyten (rode bloedcellen) bepaald. De resultaten werden vergeleken met een groep van 861 gezonde vrouwen. 

Een hoge inname van de afzonderlijke omega 3-vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA), docosapentaeenzuur (DPA) en de totale inname van deze omega 3-vetzuren was gerelateerd aan een lager risico op borstkanker. Vrouwen met een hoge inname van ALA (in plantaardige oliën, bijvoorbeeld lijnzaadolie) hadden met 30% significant minder kans op borstkanker ten opzichte van vrouwen met een lage inname van dit vetzuur. De gezamenlijke inname van de visvetzuren EPA, DHA en DPA verlaagde het risico op borstkanker significant met 24%. De concentraties van de omega 3-vetzuren EPA, DHA en DPA in de erytrocyten konden volledig het verband tussen de inname van deze vetzuren en het borstkankerrisico verklaren. De ALA-concentratie in de erytrocyten kon echter niet het verband tussen de consumptie van dit vetzuur en de kans op borstkanker verklaren.

Een adequate inname van omega 3-vetzuren is gerelateerd aan een lager risico op borstkanker. De exacte werkingsmechanismen moeten echter nog opgehelderd worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen