Omega-3 van invloed op borstkankerrisico

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verhoging van de inname van omega 3-vetzuren kan het risico op borstkanker mogelijk verkleinen. 

Aan het onderzoek namen 850 vrouwen met borstkanker deel. Bij de vrouwen werd informatie verzameld over hun eetpatroon en werden de concentraties van omega 3-vetzuren in de erytrocyten (rode bloedcellen) bepaald. De resultaten werden vergeleken met een groep van 861 gezonde vrouwen. 

Een hoge inname van de afzonderlijke omega 3-vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA), docosapentaeenzuur (DPA) en de totale inname van deze omega 3-vetzuren was gerelateerd aan een lager risico op borstkanker. Vrouwen met een hoge inname van ALA (in plantaardige oliën, bijvoorbeeld lijnzaadolie) hadden met 30% significant minder kans op borstkanker ten opzichte van vrouwen met een lage inname van dit vetzuur. De gezamenlijke inname van de visvetzuren EPA, DHA en DPA verlaagde het risico op borstkanker significant met 24%. De concentraties van de omega 3-vetzuren EPA, DHA en DPA in de erytrocyten konden volledig het verband tussen de inname van deze vetzuren en het borstkankerrisico verklaren. De ALA-concentratie in de erytrocyten kon echter niet het verband tussen de consumptie van dit vetzuur en de kans op borstkanker verklaren.

Een adequate inname van omega 3-vetzuren is gerelateerd aan een lager risico op borstkanker. De exacte werkingsmechanismen moeten echter nog opgehelderd worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen