Nederlandse gynaecoloog: vitamine D bij borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gynaecoloog dr. Henk Franke van het Medisch Spectrum Twente doet al jaren onderzoek naar de relatie vitamine D en borstkanker. In augustus publiceerde hij in het Nederlands Tijdschrift voor Obstretie & Gynaecologie een artikel waarin hij zijn bevindingen met zijn Nederlandse collega's deelt. Franke komt tot de conclusie dat vitamine D niet alleen van belang is voor gezonde botten, maar ook een gunstig effect heeft op kanker, waaronder borstkanker.
Tumorcellen komen met voldoende vitamine D volgens Franke terecht in de rustfase en uitzaaiing wordt hiermee geremd. Ook heeft vitamine D nog andere gunstige effecten. Zo blijkt de actieve vorm van vitamine D tezamen met verscheidene chemotherapeutica zoals platinumanalogen en taxanen een potentiërend effect te hebben op de inductie van geprogrammeerde celdood (apoptose) van tumorcellen. Maar het belangrijkste is dat er apoptose optreedt van de kankerstamcel.
Franke concludeert dat kanker zo niet alleen preventief tegemoet getreden kan worden, maar dat vitamine D ook kan worden ingezet als er al sprake is van borstkanker. Hij benadrukt dat de vitamine D dan wel in voldoende hoge doseringen gegeven moet worden. De hoeveelheid extra vitamine D3-inname dient oraal 50.000 IE, eenmaal per twee weken te zijn. De apotheker kan hiervoor op recept een zogenaamde FNA-drank maken (50.000 IE/ml).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen