Multi ondersteunt geheugen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met multivitaminen- en mineralen heeft een gunstig effect op het geheugen. 

Voor de meta-analyse werden de resultaten van drie deelstudies van de COSMOS-studie samengevoegd. Het betrof de COSMOS-Clinic met 573 proefpersonen, de COSMOS-Mind met 2158 proefpersonen en de COSMOS-Web met 2472 deelnemers. Aan de COSMOS-studie namen proefpersonen van zestig jaar en ouder deel waarbij het effect van suppletie met een multi of een cacao-extract op het cardiovasculaire risico en kanker werd onderzocht. In de deelstudies werd het effect van een multi op geheugenfuncties onderzocht. 

In de COSMOS-Clinic deelstudie werd na twee jaar ten opzichte van een placebo een niet-significant gunstig effect gezien van dagelijkse suppletie op het geheugen. Wanneer gekeken werd naar specifieke geheugentaken werd een significant gunstig effect van multisuppletie op het episodisch geheugen gezien, maar niet op executieve functies en de aandacht. Het episodisch geheugen is het geheugen dat vastlegt wat iemand van uur tot uur en van dag tot dag meemaakt. Meta-analyse van de drie deelstudies liet een significant gunstig effect van multisuppletie zien op alle geheugenfuncties.

Deze bevindingen binnen de COSMOS studie ondersteunen de voordelen van dagelijkse suppletie met een multivitamine- en mineralensupplement om cognitieve achteruitgang bij ouderen te voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.