Multi verkleint kans op miskraam

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De leefstijl van ouders vóór de conceptie is van invloed op het risico van een vroege miskraam. Vooral het gebruik van multivitamines door de aanstaande moeder kan significant de kans op een miskraam verkleinen.

Er werden 344 Amerikaanse koppels gevolgd van voor tot zeven weken na de conceptie. De vrouwen waren in de leeftijd van 18 tot 40 jaar en hun mannen waren ouder dan 18 jaar. De deelnemers rapporteerden dagelijks de consumptie van koffie en alcoholische dranken, het aantal gerookte sigaretten en het gebruik van een multivitaminepreparaat. De vrouwen beschikten over ovulatie- en zwangerschapstesten.

Bij 98 vrouwen (28%) werd een miskraam vastgesteld. Vrouwen die 35 jaar of ouder waren hadden hier bijna tweemaal zoveel kans op. Ook de consumptie van meer dan twee cafeïnehoudende dranken per dag door zowel de mannen als vrouwen was gerelateerd aan een significant hogere kans op een miskraam met bijna 75%. Het gebruik van mulitivitaminen door de vrouwen kon echter de kans op een miskraam significant met maar liefst 55% verlagen. Er werd geen relatie gezien tussen de inname van alcohol en het risico van een miskraam.

Dagelijkse inname van een multivitamine- en mineralenpreparaat kan significant de kans op een vroege miskraam verkleinen. Beperking van de inname van cafeïne lijkt eveneens relevant. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen