Multi zinvol rondom conceptie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Multivitaminen verkleinen de kans dat een baby met een laag geboortegewicht ook nog eens te vroeg wordt geboren.
Aan de Danish National Birth Cohort namen bijna 36.000 vrouwen deel. Gedurende de 12 weken rondom de conceptie werd gerapporteerd in hoeveel weken de vrouwen een multivitaminesupplement gebruikten. Er was sprake van frequent gebruik wanneer gedurende 4 tot 6 weken een supplement werd genomen. Van matig gebruik was sprake bij 1 tot 3 suppletieweken. Het gebruik werd gerelateerd aan het risico van een premature baby (geboorte vóór 37e zwangerschapsweek) of een baby met een te laag gewicht (>2 standaarddeviaties onder de groeicurve).
Vrouwen met een normaal lichaamsgewicht (BMI < 25 kg/m2) vóór de zwangerschap hadden 16% minder kans op een prematuur kind wanneer ze rondom de conceptie regelmatig een multivitaminepreparaat innamen. Dit gold niet voor vrouwen met overgewicht. Het risico van een laag geboortegewicht nam met 17% af onder invloed van suppletie. Dit werd niet beïnvloed door het lichaamsgewicht van de aanstaande moeder. Wel was dit verband het sterkst voor vrouwen die in hun zwangerschap een frequent gebruiker waren van een multivitaminesupplement.
De onderzoekers concludeerden dat inname van multivitaminen rondom de conceptie van belang blijkt om het risico van een vroeggeboorte te verkleinen. Bovendien kantevens een te laag geboortegewicht worden voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen