Multiple sclerose en visconsumptie

Minimaal eenmaal per week vis op het menu beschermt mogelijk tegen multiple sclerose (MS). MS is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag (myeline) rond de zenuwen wordt aangetast door het eigen immuunsysteem. De aandoening gaat gepaard met klachten van vermoeidheid, gevoelloosheid, een verminderd zicht en problemen met lopen.

De wetenschappers onderzochten een groep van 1153 personen met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. Ongeveer de helft van de proefpersonen had MS of de eerste symptomen ervan. Er werd nagegaan hoe vaak ze vis aten. Er was sprake van een hoge visconsumptie wanneer ze minimaal eenmaal per week vis op het menu hadden staan of dagelijks een visoliesupplement gebruikten met daarnaast één tot drie porties vis per maand. Er was sprake van een lage visinname wanneer geen supplement gebruikt werd en er minder dan eenmaal per week vis gegeten werd.

Personen met een hoge visconsumptie hadden met 45% significant minder kans op MS in vergelijking met personen die nauwelijks vis aten. Tevens bleek dat de groep MS-patiënten minder viseters had dan de groep gezonde proefpersonen (180 versus 251 personen). De wetenschappers keken tevens naar genvariaties en ontdekten dat twee varianten die betrokken zijn bij de regulatie van vetzuurconcentraties bescherming bieden tegen MS. Personen met deze genvariaties hebben hierdoor minder kans op de aandoening.

De studie laat een verband zien tussen de visconsumptie en het risico van MS. Het is echter nog onduidelijk of dit een oorzakelijk verband betreft.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+