N-acetylcysteïne effectief bij PCOS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) leidt tot een betere hormoonbalans bij vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Dit vergroot mogelijk de vruchtbaarheid.

Voor de meta-analyse werd in verschillende medische databanken gezocht naar relevante studies over het nut van suppletie met NAC bij PCOS. PCOS is een hormonale stoornis die 5% tot 10% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd treft. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot insulineresistentie, een verhoogd cholesterolgehalte, diabetes type-2 en onvruchtbaarheid als gevolg van een verminderde ovulatie. Ook is er vaak sprake van een verhoogde aanmaak van testosteron, wat haaruitval tot gevolg kan hebben.

Er werden uiteindelijk achttien studies geselecteerd met in totaal 2185 deelneemsters. Suppletie met NAC leidde tot een significante daling van de testosteronspiegel. Tevens nam onder invloed van NAC de concentratie van het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) significant toe. De oestrogeenspiegels van de vrouwen namen eveneens toe. Suppletie met NAC was niet van invloed op het aantal rijpe eiblaasjes (follikels), de dikte van het baarmoederslijmvlies en op andere hormonen zoals progesteron en het luteïniserend hormoon.

Suppletie met NAC helpt de hormoonbalans te herstellen bij vrouwen met PCOS. Dit kan mogelijk ook de kans op een zwangerschap vergroten.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen