Minder kans op diabetes met vitamine D?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het verhogen van de vitamine D-status leidt mogelijk tot een verhoogde gevoeligheid voor insuline en daarmee tot een verminderde insulineresistentie, zo concluderen wetenschappers naar aanleiding van de resultaten van een nieuwe studie. Insulineresistentie wordt wel gezien als het voorstadium in de ontwikkeling van suikerziekte.
Het nieuwe, in Nieuw-Zeeland uitgevoerde onderzoek betrof 81 Zuid-Aziatische vrouwen met een verhoogde insulineresistentie. Hun leeftijden varieerden van 23 tot 68 jaar en allen hadden bij aanvang een 25(OH)D-spiegel lager dan 50 nmol/l. Geen van hen gebruikte suikerziektemedicatie of meer dan 25 mcg (1000IE)/dag aan vitamine D-suppletie. Voor het onderzoek werd de willekeurige helft van hen gedurende 6 maanden dagelijks met 100 mcg (4000 IE) vitamine D gesuppleerd. De andere helft kreeg een placebo.
Bloedonderzoek wees uit dat de gemiddelde 25(OH)D-spiegel in de suppletiegroep significant was gestegen van 21 nmol/l bij aanvang naar 75 nmol/l na 6 maanden. Dit ging gepaard met significante verbeteringen in de insulinegevoeligheid en de insulineresistentie. Daarnaast werd er ten opzichte van de placebogroep een significante daling van de nuchtere insulinespiegel vastgesteld. De verbeteringen in insulineresistentie bleken het sterkst onder degenen bij wie de bloedspiegel voor 25(OH)D tot waarden tussen 80 en 119 nmol/l was gestegen. Er werden als gevolg van de vitamine D-suppletie echter geen veranderingen gezien in de insulinesecretie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen