Diabetes: training en vitamine D effectief

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Duurtraining in combinatie met vitamine D-suppletie verbetert het vetspectrum, leverenzymwaardes en gaat ontstekingen tegen bij personen met diabetes type-2.

Aan het onderzoek namen veertig mannen deel met diabetes type-2. Ze waren in een leeftijd van 35 tot 50 jaar. De mannen werden willekeurig in vier groepen verdeeld. In de eerste groep volgden ze een trainingsprogramma in combinatie met vitamine D-suppletie. In de tweede groep volgden ze de trainingen in combinatie met een placebo. In groep drie kregen de mannen enkel vitamine D gesuppleerd en in de laatste groep kregen de deelnemers een placebo. Het trainingsprogramma werd gedurende acht weken gevolgd en bestond uit drie sessies per week van 20 tot 40 minuten bij een intensiteit van 60%-75% VO2max (maximale zuurstofopnamecapaciteit). Het vitamine D-supplement werd eenmaal per week gegeven in een dosis van 50.000 IE. Vervolgens werd het effect van de interventies op het lipidenprofiel, de leverenzymen en biomarkers voor ontstekingen onderzocht.

Het volgen van het trainingsprogramma in combinatie met vitamine D-suppletie leidde tot een significante daling van het totale en LDL-cholesterolgehalte, het triglyceridengehalte en de concentraties van de leverenzymen ALAT, ASAT en gamma-Gt. Daarentegen nam het gunstige HDL-cholesterolgehalte toe. Dit was ook het geval bij mannen die enkel de trainingen volgden of enkel vitamine D gesuppleerd kregen. Een combinatie van training met vitamine D leidde bovendien tot een significante afname van de concentraties van onder andere de ontstekingsstoffen IL-6, IL-10, IFN-gamma. Dit was in mindere mate het geval wanneer enkel de training werd gevolgd of enkel vitamine D gesuppleerd werd.

Duurtraining in combinatie met een hoge dosis vitamine D is gunstig bij personen met diabetes type-2. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen