Dik kind gevolg van zwangerschap?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen waarvan de moeders tijdens hun zwangerschap teveel in gewicht toenamen of een verhoogde bloedglucosespiegel hadden, hadden meer kans op overgewicht.

In de studie werden meer dan 24.000 moeders en hun kinderen gevolgd gedurende meer dan tien jaar. Bij de 13.037 kinderen die op tijd geboren werden met een normale lengte en gewicht (2500 tot 4000 gram) werd vanaf hun tweede tot tiende levensjaar jaarlijks het gewicht en de BMI berekend.

Er werd een significante relatie gezien tussen het ontstaan van overgewicht en obesitas bij kinderen en een te hoge bloedglucosespiegel tijdens de zwangerschap, ondanks dat de kinderen met een normaal geboortegewicht ter wereld kwamen. Het risico van overgewicht was met 28,5% significant verhoogd. Eenzelfde resultaat werd gevonden bij kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap meer dan 18 kilogram bijkwamen in gewicht. Het risico van het ontstaan van overgewicht bij het kind werd hierdoor significant met 16% verhoogd. Deze relaties werden niet beïnvloed door andere factoren zoals de leeftijd van de moeder of de BMI vóór de zwangerschap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen