N-acetylcysteïne verbetert nierfunctie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is bekend dat de antioxidant acetylcysteïne bij patiënten met een chronische nieraandoening acute niervergiftiging voorkomt als gevolg van de ingespoten contrastvloeistof. Deze vloeistof is nodig om een CT-scan te kunnen maken.

Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong wilden nu bekijken of deze gunstige effecten ook werden gezien bij inspuiten van een laag osmolaire contrastvloestiof bij een angiografie van de kransvaten.

Aan de dubbelblinde, placebogecontroleerde studie deden tweehonderd proefpersonen mee met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Zij hadden een matige, maar stabiele nierfunctie en een gemiddelde creatinineklaring van 60 ml per minuut (normaal is 100 ml per minuut).

De patiënten werden in twee groepen verdeeld. De ene groep bestond uit 102 personen en kreeg op de dag voorafgaand en op de dag van de angiografie, 2 maal 600 mg acetylcysteïne. De 98 deelnemers uit de andere groep kregen placebo.

In de eerste 48 uur nadat de contrastvloeistof was toegediend, was bij slechts 4% van de patiënten uit de acetylcysteïnegroep de creatininespiegel 25% toegenomen. Bij de placebogroep was dit het geval bij 12% van de patiënten. De creatinineklaring nam in de acetylcysteïnegroep twee dagen na het toedienen van de contrastvloeistof gemiddeld significant toe van 45 naar 59 ml per minuut. In de controlegroep was de stijging minder groot en niet significant: van 42 naar 44 ml per minuut.

De positieve effecten van acetylcysteïne waren stabiel bij de verschillende patiënten en bleven nog tot zeven dagen na de behandeling zichtbaar. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd.

Bovendien is acetylcysteïne goedkoop.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen