Nachtmens is ongezonder

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Nachtmensen hebben meer gezondheidsrisico’s dan ochtendmensen. Dit geldt vooral voor mannen.

Aan de Koreaanse studie namen 1620 proefpersonen deel in de leeftijd van 47 tot 59 jaar. Met behulp van een vragenlijst werd vastgesteld of de personen vooral nachtbrakers waren of fitter en actiever waren in de ochtend. Vervolgens werd nagegaan of dit van invloed was op verschillende aandoeningen waaronder diabetes, het metabool syndroom en sarcopenie.

Van de proefpersonen behoorde 30% tot het ochtendtype, 6% werd als avondmens getypeerd en 64% behoorde niet specifiek tot een van beide types. Wanneer de avondmensen vergeleken werden met de ochtendmensen bleek dat de eersten met 73% significant meer kans hadden op diabetes. Het risico van het metabool syndroom nam met 74% significant toe, terwijl de kans op sarcopenie (verlies van spiermassa) met het drievoudige significant toenam. Bij mannen was de kans op diabetes en sarcopenie met respectievelijk het drie- en viervoudige nog duidelijker aanwezig.

De resultaten suggereren dat het dagnachtritme van invloed is op de metabole regulatie van het menselijk lichaam.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.