Nepal: vitamine A bij zwangerschap en longfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine A speelt tijdens de zwangerschap een belangrijke rol in de ontwikkeling van de longen van het kind. Een vitamine A-tekort tijdens de zwangerschap kan een langdurig negatief effect hebben op de longfunctie. Om dit effect te onderzoeken, bestudeerden wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore het langetermijneffect van vitamine A-suppletie voor, tijdens en na de zwangerschap in Nepal in een populatie waar deficiënties veelvuldig voorkomen. Ze publiceerden hun bevindingen in de New England Journal of Medicine.
Tussen oktober 2006 en maart 2008 werd de longfunctie van bijna 1400 Nepalese kinderen van negen tot dertien jaar oud vastgesteld. De moeders van deze kinderen hadden tussen 1994 en 1997 deelgenomen aan een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek naar vitamine A- en bètacaroteensuppletie.
De kinderen van de moeders die tijdens de zwangerschap vitamine A gesuppleerd hadden gekregen, hadden een significant betere longfunctie dan het nageslacht van de moeders in de controlegroep. Inname van bètacaroteen tijdens de zwangerschap was niet van invloed op de latere longfunctie.
In een populatie met chronische deficiënties heeft suppletie van vitamine A tijdens de zwangerschap dus een gunstig effect op de longfunctie op latere leeftijd van deze kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen