Vitamine D en neurologische ontwikkeling kind

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hogere vitamine D-spiegel tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een betere neurologische ontwikkeling van het kind. 

Aan de studie namen 350 zwangere vrouwen deel. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen vanaf de twaalfde tot zestiende zwangerschapsweek tot aan de bevalling dagelijks 400 IE, 2000 IE of 4000 IE vitamine D per dag. Op een leeftijd van 3 tot 5 jaar werd bij de nakomelingen een test (Brigance testing) afgenomen waarmee de neurologische ontwikkeling in kaart werd gebracht. 

Het nageslacht van moeders die dagelijks 2000 IE vitamine D kregen, scoorden hoger op de taalontwikkeling ten opzichte van kinderen waarvan de moeders de standaarddosis van 400 IE vitamine D per dag kregen. Tevens bleek het genotype van de vitamine D-bindende proteïne (VDBP) van invloed. Kinderen met het Gc1f-1f genotype scoorden significant hoger voor wat betreft de taalontwikkeling dan kinderen met andere VDBP-genotypes.

Een adequate vitamine D-spiegel tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een betere taalontwikkeling bij het kind. Bovendien blijkt het VDBP-genotype van invloed op de neurologische ontwikkeling van het kind.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen