Bessen gezond voor hart en bloedvaten.

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Regelmatige consumptie van bessen houdt hart en bloedvaten gezond.
Dit bleek uit een studie met 72 personen van middelbare leeftijd die geen medicijnen gebruikten. Ze hadden allen één of meer van de volgende risicofactoren voor hart- en vaatziekten: een matige hoge bloeddruk, een verhoogde bloedglucosespiegel, een verhoogde concentratie totaal-cholesterol, een verhoogde concentratie triglyceriden of een lage concentratie HDL-cholesterol in het bloed.
Er werden twee willekeurige groepen geformeerd. Eén groep consumeerde gedurende 8 weken dagelijks twee porties bessen waarin hele bosbessen, een zoete saus van lingonbessen, een puree van zwarte bessen, een puree van aardbeien, koudgeperste zwarte appelbessen en frambozensap zat verwerkt. De controlegroep kreeg in dezelfde periode een zoet niet-bessenproduct met vergelijkbare energie-inhoud.
Na 8 weken liet de groep die bessen had gegeten, vergeleken met de controlegroep, significante verbeteringen zien in de functie van de bloedplaatjes, de concentratie HDL-cholesterol in het bloed en de systolische bloeddruk. Er werden geen significante veranderingen gevonden in de bloedmarkers voor bloedplaatjesactivatie, -coagulatie en -fibrinolyse of de concentraties triglyceriden. Ook de concentraties foliumzuur, tocoferolen, natrium en kalium in het bloed veranderden niet significant. De concentraties polyfenolen en vitamine C lieten wel significante stijgingen zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen