Resveratrol zinvol bij diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Resveratrol - de polyfenol uit onder andere rode wijn en grapefruit - verbetert de glucoseregulatie van suikerpatiënten. Dit blijkt uit een meta-analyse.

In de medische databanken PubMed, Embase, MEDLINE en de Cochrane Library werden gerandomiseerde, klinische studies geselecteerd waarbij het effect van resveratrol op de glucosespiegel en insulinegevoeligheid werd onderzocht.

Er werden elf studies met in totaal 388 proefpersonen geïncludeerd in de meta-analyse. Een hoge inname van resveratrol leidde tot een significante afname van de nuchtere glucosespiegel, HbA1c (geglyceerd hemoglobine), insulineconcentratie en insulineresistentie bij patiënten met diabetes type-2. Bij niet-diabeten werd geen significant effect van resveratrol gezien.

Het is nog niet precies bekend hoe resveratrol het effect bewerkstelligt. Wel is bekend dat de polyfenol het gen activeert dat codeert voor het eiwit sirtuine-1 dat een gunstige rol speelt bij veroudering. Dit gen wordt ook geactiveerd tijdens calorierestrictie en daarmee mogelijk van invloed is op de bloedglucosespiegel. Daarnaast stimuleert resveratrol de expressie van de insulineafhankelijke glucosetransporter GLUT4. Mogelijk stimuleert resveratrol ook de glucoseopname in afwezigheid van insuline. Daarnaast kan de polyfenol mogelijk de insulinesecretie in de alvleesklier verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen