Soja gunstig voor suikerpatiënten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Soja verlaagt het cholesterolgehalte bij suikerpatiënten significant en verbetert de nierfunctie. Dit is de conclusie van dr. Leila Azadbakht van het Nationale Voedingsinstituut in Teheran (Iran).
Zij deed een klinische studie onder tien mannen en vier vrouwen met ouderdomssuiker en een nieraandoening. Gedurende zeven weken kregen de patiënten voeding met 0,8 g/kg eiwit. Van het eiwit kwam 70% uit vlees en 30% uit groente. Na een rustperiode van vier weken kregen de patiënten opnieuw voeding met eiwit, maar nu met 35% soja-eiwit, 35% dierlijk eiwit en 30% eiwit uit groente.
Na de proefperiode bleek dat de gemiddelde totale cholesterolspiegel en de LDL-cholesterolspiegel significant gedaald waren evenals de de triglyceridenspiegel. In de HDL-cholesterolspiegel werd geen verschil gemeten. De nierfunctie was verbeterd bij de personen die soja-eiwit hadden gegeten in plaats van dierlijk eiwit.
Vervanging van dierlijk eiwit door soja verlaagt het vetgehalte. Mogelijk spelen de isoflavonen en fyto-oestrogenen in soja hier een rol in, aldus Azadbakht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen