Alfaliponzuur stimuleert gunstig vetweefsel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met alfaliponzuur kan bij personen met overgewicht mogelijk de omzetting van witte vetcellen in gunstige bruine vetcellen stimuleren. Eerste aanwijzingen hiervoor werden gevonden in een laboratoriumstudie met humane vetcellen.

De onderhuidse witte vetcellen waren afkomstig van obese proefpersonen. Ze werden gedurende 24 uur blootgesteld aan alfaliponzuur. De behandeling met alfaliponzuur leidde tot een toename van het aantal mitochondriën in de vetcellen. Ook nam de hoeveelheid mitochondrieel DNA toe. Deze toename ging gepaard met een verhoogde concentratie van het sirtuïne-1 eiwit dat een gunstig effect heeft op het metabolisme. Ook werd er een toename gezien van enzymen die betrokken zijn bij de vetzuuroxidatie. Bovendien vertoonden de mitochondriën na behandeling met alfaliponzuur overeenkomsten met de mitochondriën zoals ze in bruine vetcellen worden aangetroffen.

De resultaten laten zien dat witte vetcellen onder invloed van alfaliponzuur eigenschappen krijgen van bruine vetcellen. De bruine vetcellen zijn in staat om veel warmte op te wekken door verbranding van vetzuren en hebben dus een gunstige invloed op het metabolisme. Dit in tegenstelling tot de witte vetcellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen