Nepal: vitamine A tijdens zwangerschap gunstig voor kind

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek in Nepal laat zien dat suppletie met vitamine A tijdens de zwangerschap de longfunctie van het kind verbetert.
In de studie werden gegevens geanalyseerd van 9- tot 13-jarige kinderen. De moeders van de kinderen hadden tussen 1994 en 1997 deelgenomen aan een studie waarbij ze tijdens de zwangerschap vitamine A of bètacaroteen kregen. Tussen oktober 2006 en maart 2008 werd bij 1371 kinderen een longfunctietest gedaan.
Kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap vitamine A kregen, hadden een significant betere longfunctie (FEV1- en FVC-waarden) in vergelijking met kinderen waarvan de moeders een placebo kregen. Hierbij werd gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de lengte, leeftijd, geslacht en BMI. Kinderen waarvan de moeders bètacaroteen kregen, hadden een longfunctie die vergelijkbaar was met het gebruik van een placebo.
De onderzoekers concluderen dat bij vrouwen met ondervoeding suppletie met vitamine A voor, tijdens en na de zwangerschap kan leiden tot een betere longfunctie van het kind. Vermoedelijk hebben wereldwijd 19 miljoen zwangere vrouwen een vitamine A-tekort. Daarnaast zijn er 190 miljoen schoolgaande kinderen met een vitamine A-deficiëntie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen