Visvetzuren voor hersenontwikkeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren en arachidonzuur tijdens de zwangerschap en aan pasgeborenen bevordert de neurologische ontwikkeling van het kind. Dit werd bevestigd in een meta-analyse waarvan de resultaten gepresenteerd werden tijdens het jaarcongres van Experimental Biology.

Wetenschappers van Harvard University en Tufts University doorzochten verschillende medische databanken naar studies waarin het effect bestudeerd was van suppletie met visvetzuren en arachidonzuur op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Er werden uiteindelijk vijftien studies geselecteerd met in totaal 2525 kinderen. Het betrof studies waarin gesuppleerd werd met docosahexaeenzuur (DHA) in combinatie met eicosapentaeenzuur (EPA), alleen DHA, DHA in combinatie met arachidonzuur (AA) en DHA gecombineerd met EPA en AA. De gemiddelde suppletieduur bedroeg zeven maanden.

Zowel suppletie gedurende de zwangerschap als tijdens de eerste levensmaanden had een positief effect op de cognitieve ontwikkeling van de kinderen, zo bleek uit de scores van de Bayley Scales of Infant Development (BSID). Suppletie met DHA in combinatie met EPA bleek bij te dragen aan een significant betere psychomotorische ontwikkeling, terwijl suppletie met DHA in combinatie met AA bijdroeg aan een significant betere mentale ontwikkeling.

De resultaten bevestigen opnieuw het belang van een adequate inname van essentiële omega 3-visvetzuren en arachidonzuur tijdens de zwangerschap en de eerste levensmaanden van het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen